YE # 28 GELENEKSEL KIS HAZIRLIKLARI


Kücüklügümden beri kis gelmeden hep yapariz biz bu kurutmaliklari ve tarhanayi,eskiden büyük buzluklar olmadigindan herkes yiyecegini kurutarak saklardi bizde bir cok yiyecegi hala kuruturuz mesela et bir cogunuza yabanci gelebilir ama kurutulmus et ve kemikli eti biz kisin yemeklerimizde büyük bir zevkle tüketiriz,nasil yapilir?
Etler kalin dilimlere ayrilir üzerlerine bolca tuz ve damak tadiniza göre baharat konularak bir kabin icinde iyice ovalanir sonra saglam bir ipin üzerine ine yardimiyla dizilir ve temiz ve el degmeyen bir yerde ici cig kalmayana dek kurutulur,hangi yemeklerde kullanilir derseniz (düdüklü yemeklerinde) kurufasulye,nohut yemegi,madimak yemegi vb…

Tarhanayi ben yapmadim kayinvalidem yapti sag olsun,Kayserili olmamiza ragmen Usak tarhanasindan vazgecmeyenlerdeniz:)) Corbanin yapimina buraya tiklayarak ulasabilirsiniz.

Madimak ic Anadoluya özgü bir ot yine bu otuda kirlardan topladiktan sonra iyice yikanir tuzlanir ve kiyilarak güneste kurutulur kisin yarmayla bir güzel yenilir.Yemegi nasil yapilir diye merak ederseniz burayatilamaniz yeterli olacaktir.

Patlican ve biber kurutmasi kerkesin yapimini bildigi birsey onun icin anlatmaya gerek duymiyorum ama kavurmasini bilmeyenler burayabakarak ögrenbilirler.

Reklamlar

5 thoughts on “YE # 28 GELENEKSEL KIS HAZIRLIKLARI

  1. selam… maşallah kışlıkların hazır..güle güle ye kuruttuklarını..ama ben pezik turşusuna bayıldım.önceden annemde çok yapardı artık yapmıyo..sende çok olduguna göre sana gelmek lazım:)eline saglık herşey çok güzel görünüyor…

  2. canım, Kayseri’li Olduğunu bilmesem seni Yozgat’lı sanacağım.:)) Madımak ve dal turşusu Yozgatlı’ların vazgeçemediklerinden. Bir arkadaşım var, Dev vidonlarda yaparlar her yıl. Ve ben de afiyetle yerim. Pazı dalı turşuda çok nefis oluyor.
    Ayrıca et kurutması çok ilginç! Nasıl bozulmadan kuruyor ki? Cahilliğime ver ama, rüzgarda filan mı oluyor?
    Ellerine sağlık.
    hayırlı cumalar…

  3. Kışlıklar olmazsa insan rahat edemiyor değilmi? Sanki kışın başka sebze yiyecek yokmuş gibi geliyor insana. Ama yapmadan da duramıyoruz. Bu arada pezik turşusu ilginç geldi bana duymamıştım daha önce. Elinize sağlık afiyetle yiyin. Sevgiler.

  4. Canim hünerli eller pezik tursusu gibisi varmidir gel beraber yiyelim canim sevgiler…

    Sevgili Lavantin,Yozgatta nede olsa Kayserinin komsusu gelenekler ayni gibi, madimakta sivaslilarin sahip ciktigi ama ic anadolu bölgesinde herkesin bildigi bir ot tursuda ayni benim kayinvaldemde yapar v(b)idonlarla aylecek cok severiz,sanada afiyet olsun canim bu lezzeti tatmis olman cok güzel,sevgiler…

    Ayselcim senin gibi bircok kisi bilmiyor ama bilen bilir tadini:)sevgiler…

  5. sizin kış hazırlıklarınız hakikaten dörtbaşı mamur olmuş:)Şu meşhur Uşak tarhanasının hamurunun tarifini de verirsen memnun olurum…

    Yapanların eline sağlık…

    Sevgiler Dilek

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s