EKSI MAYALI CAVDAR EKMEGI



Tamamen katkisiz dogal ve saglikli bir ekmek yaptim dün aksam…uzun zamandir eksi maya denemelerim nihayet sonuclandi ve ekmegimi pisirdim ve bu sabah kahvaltida yedik tadi harika olmus,hepimiz cok begendik hazir aldigimiz dilimli ekmekleri hic aratmiyordu.Eksi maya yapimini resimlemeyemedim ama ilerki günlerde tek tek resimleyip yayinlayacagim insallah simdilik bu nefis görüntü yeterli sanirim….

MALZEMELER:eksi maya hazirlandiktan sonra köpük yapimi:

  • hazirladigimiz eksi maya
  • 2 su bardagi ilik su
  • 2 su bardagi cavdar unu
  • Daha sonra kullanmak icin:2 su bardagi cavdar unu,1 su bardagi beyaz un,tuz,1 türk kahvesi fincani zeytinyagi,ve yeterince ilik su

YAPILISI:önceden hazirladigimiz eksi maya ve diger malzemeler kapakli temiz bir legende önceden hic kullanilmamis bir tahta kasikla iyice karistirilir ve agzi kapatilip sicak bir ortamda köpük köpük oluncaya dek beklenir bu süre 2 saatle 6 saat arasinda degisiyor oda sicakligina göre.iyice köpüklenen ve iki kat olan harctan bir dahaki ekmekte kullanmak icin cam bir kavanozun icine 1 su bardagi kadar konur ve kavanozun agzi tam kapatilmadan buzdolabina kaldirilir.Kalan harca 2 su bardagi cavdar unu ve 1 su bardagi normal beyaz un eklenir üzerine 1 türk kahvesi fincani zeytinyagi 1 yemek kasigi kadar tuz(daha azda olabilir) ve yeterince ilik su eklenerek iyice yogrulur,hamur ele yapismayacak kivama gelince (kulak memesinden daha sert bir hamur oluyor ) toparlanir uzunlamasina sekilverilir ve altina üzerine un serpilerek bir tepsiye yada tekrar legene alinir burda ikinci mayalanma asamasi icin yine 2 kat olana dek sicak bir ortamda bekletilir(benim balkonum tüm gün günes aldigi icin bu asamalarda orayi kullandim ve maya her seferinde 2 saatte geldi) yine ne kadar bekleyecegi belli olmaz bulundugu yerin sicaklik seviyesine bagli.mayalanan hamur tepsiye un serpilerek üzerine alinir üstüne keskin bir bicakla cizikler atilir ve 15 dakika önceden 250 derecede isitilmis firinda yaklasik 40,45 dakika pisirilir ici kontrol edilip cig kalmadigindan emin olduktan sonra firindan alinip oda sicakliginda sogumaya burakilir.hazir olan ekmek ister ilik ister soguk olarak yenilebilir.yalniz icinde koruyucu maddeler olmadigi icin 2 veya en fazla üc günde tüketilmelidir.

Reklamlar

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s