KAYSERI MANTISI YAPIMI ( TÜM ASAMALARI ILE )


MANTI
Kayserili olarak simdiye dek manti tarifi verememis olmam benim icin gercekten buyuk eksiklik oldu.Aslinda dolaplarimizdan nerdeyse hic eksik etmeyiz hatta ailecek her toplandigimizda taze taze yapip yeriz buyukmus kücükmüs hic farketmez bizim icin,bir kasiga bir tane sigacak sekildede kapattigimiz cok olur ama bugun bir kasiga 40 tane degilde yaklasik 10 tane sigacak sekilde hazirladigim mantiyi gösterecegim.Bu arada teknolajinin nimetlerindende yararlanacagiz tabi mantimatik oklava kullanacagiz iki hamlede duzgun sekilde ,ayni boyutta karecikler elde edecegiz ve kapatacagiz… Hadi bakalim Kayseri mantisinin yapimi nasil oluyormus görelim.
Malzemeler:
Hamuru icin:
1 kilo un
1 yumurta
1 yemek kasigi tuz
Yeterince su ( hamurun kivami kulak memesinden daha sertce olmali)

Ic harci icin:
Yarim kilo orta yagli kiyma
1 tane kuru sogan
Kirmizitozbiber ve tuz
MANTI YAPIMI
Yapilisi:
1.Hamuru yogurarak ise basliyoruz öncelikle un yogurma kabina alinir üzerine tuzu ve yumurtasi eklenir ve az az su vererek sert kivamda bir hamur yogrulur bu hamur 3 esit bezeye ayrilir bezelenir ve bir kenarda yarim saat dinlenmeye burakilir.

2.ic harci icin kiyma bir kaba alinir üzerine incecik dogranmis kuru sogan tuz ve toz kirmizi biber eklenip yogrulur ve burdolabina alinir.

3.bezelerden bir tanesi unlanmis tezgaha alinir burada cokta ince olmayacak sekilde biraz kalinca acilir üzeri cok hafif unlanir ve mantimatik oklava ile biraz bastirarak bir kerede eninden bir kerede boydan oklavayla gecilir (kaydirmamaya dikkat edin)

4.Hazir olan kareler tek tek alinip parmak ucu ile kiymali harctan ortasina yetecek sekilde konur ve dört ucu hep birden ortaya büzulup biraz bastirilir ve kapatilir bir kenara alinir.(ücgen sekildede kapatabilirsiniz)

5.kalan tum karecikler ayni sekilde kapatilir ve buzlukta dondurulduktan sonra tek tek ayrilip kisi sayisina göre posetlenir ve zaman gecirmeden tekrar buzluga kaldirilir.

Not:Kareciklerin iriligi size kalmis cok ufakta kapatabilirsiniz biraz büyükcede kapatabilirsiniz ama eger bu isi yalniz yapiyorsaniz irice kesip kapatmanizi tavsiye ederim, zira mantiyi ufak yapiyor iseniz asla yalniz yapilacak bir is degil benden söylemesi cok cabuk biktirabiliryor;)

Mantiyi pisirirken:bir tencerece yariyi gececek kadar su koyun kaynasin,kaynadiktan sonra icine 1 tatli kasigi kadar tuz koyun ve kaynayan suyun icine buzlu mantilari ilave edin (yada taze mantiyi farketmez) mantiyi arada karistirmak sureti ile 10 ila 15 dakika pisirin.Pistiginden emin olduysaniz soguk suyun altina biraz tutun ve tencereden disari dokmeden suyunu süzün burada tabaklara ayirin üzerlerine sarimsakli yogurt ve salcali sos ilave edip servis yapin afiyet olsun.

Reklamlar

3 thoughts on “KAYSERI MANTISI YAPIMI ( TÜM ASAMALARI ILE )

  1. maşeAllah bu sayfadan maharet akıyor,bizim küçüklerin de dayanamadığı bir lezzet mantı,biraz daha az zaman alsa ne iyi olurdu 🙂
    ellerine sağlık,afiyetler olsun…

  2. dedem de mantı sıkardı tabı evde tekken hamuru yugurur sıkar pısırır dı o aklıma geldi sağolun

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s