EKSI MAYALI TAM BUGDAY UNLU EKMEK


eksi mayali ekmek
Dün gece yaptigim ekmegi paylasmak istiyorum sizinle…Buz dolabinin bir kenarinda kalmis eksi mayayi ve unlarin icinde kalan bir kac cesit unu degerlendirmek icin yapmistim.Bir cay bardagindan biraz daha fazlaca eksi mayayi bir gece önceden bir subardagi cavdar unu ve bir su bardagi oda sicakliginda su ile karistirdim agzini kapatip kalorifere yakin el degmeyen bir koseye burakip 20 saat kadar mayalandirdim.20 saat sonunda mayalanan ve kabarcik dolan eksi mayamdan yine bir kavonoza ayirip (bir dahaki ekmekte kullanmak icin buzdolabina kaldirdim)kalan kismi ile bu gördügünüz ekmek cikti ortaya.Ekmegin belli bir ölcüsü yok tamemen göz karari ve yogrulmayan ekmekte oldugu gibi firinda bir tencere icinde pisirdim bu yöntemi her zaman cok seviyorum cünkü ekmekler daha düzgün ve görüntüsü cok istah kabartici oluyor (bakiniz yogrulmayan ekmek)
eksi mayali ekmek3

MALZEMELER:
2 su bardagi kadar eksi maya
2 su bardagi kadar sicaga yakin su(su gerekirse dahada eklenmelidir)
1 gr toz maya
500 tam bugday unu
200,300 gr beyaz un
200,300 gr cavdar unu
2 tatli kasigi tuz

YAPILISI:Bir gece önceden hazirlanan maya yogurma kabina alinir üzerine tuzu eklenir diger bir tarafta 1 su bardagi kadar suya bir gr toz maya eklenip eritilir yeterince un yogurma kabina alinir ve azar azar su eklenerek ele yapismayan bir hamur yogrulur.yogurma kabinin agzi kapatilarak ilik bir artamda 3,4 saat mayalandirilir.Firin 250 derecede isitilmaya baslanir icine firina girebilen tencere kapagi ile yerlestrilir ve isinmaya burakilir.Mayalanan hamura hafif hareketlerle sekil verilir bir beze bolca un serpilip üzerine yerlestirilir,tencere iyice isininca dikkatlice firindan cikarilir ve bezden ters cevrilerek hamur tencereye burakilir burada jilet veya hamur icin özel kesme aparati ile cizikler atilir ve sogutmadan sicak kapagi kapatilip tekrar firina verilir yanina sicaga dayanikli bir kaseye su konup yanina burakilir ve firin kapatilip derecesi 210 a indirilir ilk 30 dakika kapagi ile daha sonrada 20 dakika kapaksiz firinda pisirilir.bu süre zarfinda ekmegimiz güzel kabarmis ve kizarmis olacaktir.Afiyet olsun.

eksi mayali ekmek2 

Reklamlar

3 thoughts on “EKSI MAYALI TAM BUGDAY UNLU EKMEK

  1. Tarifinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Hakkınızı helal edin. Yalnız merak ettiğim bir şey var. Fırını ısıtırken hangi fonksiyonu kullandınız (yani turbo, alt-üst ısıtma)? Ellerinize sağlık.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s